Haber

‘Incel’ nedir, kime denir?

İstanbul’da Ayşenur Halil ve İkbal Uzuner’i öldürdükten sonra intihar eden Semih Çelik’in telefonunda yapılan incelemede, bir mesajlaşma uygulaması üzerinden üyesi olduğu bir grupta “incel” olarak isimlendirilen kadın düşmanı kişiler ile iletişimde olduğu tespit edildi.

81 İl Emniyet Müdürlüğü’nün Siber devriye ekipleri de, cinsel şiddet ve ırkçılık içerikli yayın ve paylaşım yapan hesap ve siteleri gözlem altına aldı. Peki, ‘Incel’ terimi nedir, ve ‘Incel’ kime denir?

1997 YILINDA SİTE KURDU

Alana adlı Kanadalı bir kadın, 1997 yılında istemesine rağmen hiç ilişki yaşamamış olanlar için “İstemsiz Bekarlık Projesi” adını verdiği bir site açtı. O dönemde henüz 20’li yaşlarının ortasında olan Alana, “istemsiz bekar” ifadesini (Involuntary Celibacy) ilk olarak “invcel” diye kısaltmıştı ama sonra bu kimlik, söylemi daha kolay olan “incel” halini aldı. İlk başta bu kelime, herhangi bir cinsiyetten, yalnız olan, hiç seks yapmamış veya uzun süredir ilişkisi olmayan herkesi ifade ediyordu. Ancak Alana, “Artık buna öyle diyemeyiz” diyor. Çünkü kendisinin zaman içinde kişisel hayatına ve işlerine yoğunlaşarak uzaklaştığı bu alt kültür, o fark edemeden çok başka bir şeye dönüştü.

Öyle ki 2014’te bir kitapçıda gazete okuyan Alana, Kaliforniya’nın Isla Vista kentinde gerçekleştirdiği silahlı saldırıda altı kişiyi öldürdükten sonra silahı kendine doğrultan ve arkasında kadınlara karşı kökleşmiş nefretini anlatan 141 sayfalık bir belge bırakan Elliot Rodger’ın incel topluluğunda bir kahraman ve ilah olarak görüldüğünü şaşırarak fark edecekti.

‘BAŞARISIZLIKLARINDAN TOPLUMU SORUMLU TUTAN HETEROSEKSÜEL ERKEKLER’

Euronews’un aktardığına göre incel terimi, artık uluslararası manşetlerde. Cinsiyetçilik, kadın düşmanlığı, şiddet ve aşırılıkçılıkla ilgili tartışmalarda ve daha da kötüsü şiddet olaylarında bu terime sık rastlanıyor. En temel haliyle incel, genellikle erkek olan ve cinsel deneyim eksikliğinden dolayı hayal kırıklığına uğramış insanları tanımlıyor. Nefret ve aşırılığa karşı mücadele eden Anti-Defamation League, incel’leri “romantik ilişkilerdeki başarısızlıklarından kadınları ve toplumu sorumlu tutan heteroseksüel erkekler” diye niteliyor.

Incel dünya görüşü, çekiciliğin genetik faktörler tarafından önceden belirlendiği, bunların fiziksel görüntüyü dikte ettiği ve kadınların erkeklerde çekici bulduğu bazı temel fiziksel özellikler olduğu fikrine dayanıyor. Incel’ler bu fiziksel özelliklerin kendilerinde yetersiz olduğu için “istemsiz bir bekarlığa mahkum” olduklarını düşünüyor.

Hakemli bilimsel dergi Current Psychiatry Reports’ta yayınlanan 2022 tarihli bir araştırma, incel topluluklarını bir arada tutan bazı ideolojileri ana hatlarıyla şöyle açıklıyor:

Görünüme dayalı hiyerarşi: Kişinin nasıl göründüğünün hem cinsel ilişkiler hem de toplumdaki yeri için en önemli anahtar olarak kabul edildiği fikrine dayanıyor.

Kadın hipergamisi: Kadınların cinsel açıdan çok seçici oldukları ve ayrıcalıklarını ve cinselliklerini her şeyden önce toplumsal ilerleme için kullandıkları fikri.

Feminizm nefreti: Çalışmada, “Kadınların cinsel özgürlüğe hak ettikleri şekilde sahip olmalarını teşvik eden ve destekleyen feminizm olduğu için, cinsiyet eşitliğinin tersine çevrilmesine adanmış incel forumlarında çok fazla tartışma yaşandı. Önerilen çözümlerin çoğu bir tür zorlama, tecavüz veya katı ataerkil yönetim altında zorunlu tek eşliliğe tamamen geri dönmeyi içeriyor” ifadeleri yer alıyor.

HİYEREARŞİ İNANCI: CHAD’LER, STACY’LER, INCEL’LER

Araştırmalar, incel dünya görüşünün kategorik yapısının, yalnızca fiziksel görünüme dayalı, katı bir sosyal hiyerarşi öngördüğünü gösteriyor. Bu hiyerarşinin en üst sırasında “Chad’ler” adını verdikleri alfa erkekler yer alıyor. Hemen ardından “Stacy’ler” diye tabir ettikleri kadınlar geliyor ve ondan sonra da “Normies” dedikleri ortalama görünümlü insanlar konumlandırılıyor. Hiyerarşinin en alt katmanında ise yalnızca erkeklerden oluşan incel grubu var.

Bu hiyerarşide üst sıralardakiler son derece olumsuz biçimde tasvir ediliyor. Özellikle kadınlar yalnızca basit duygulara (özellikle cinsel arzuya) sahip olabilen ve anti-sosyal değerler tarafından yönlendirilen, yani eşlerini aldatan veya erkekleri seks ya da para için manipüle eden kişiler olarak görülüyor. İronik olarak, incel’ler kendilerini hiyerarşinin en altında görürken, kendileri de dahil olmak üzere tüm erkekleri kadınlardan üstün tutuyor.

ANKET: YÜZDE 38’İ SAĞ, YÜZDE 44’Ü SOL GÖRÜŞLÜ

Incel’lerin genellikle aşırı sağ hareketlerle ilişkisi olduğuna dair kamuoyunda yaygın bir inanış var ancak araştırmalara göre bu, her zaman böyle olmak zorunda değil. Teksas Üniversitesi’nin 2022’de Amerikalı Incel’ler üzerine yaptıkları araştırmada çıkarılan “incel profili” epey karmaşık bir tabloya işaret etmişti.

Bulgulara göre, çalışmaya katılan incel’lerin;

– Yüzde 38,85’i sağ görüşü, yüzde 44,70’i sol görüşü, yüzde 17,47’si ise merkez görüşleri savunuyor.

– Beklenenden daha az bir oran beyaz olarak tanımlansa da çoğu beyazlardan oluşuyor. (yüzde 63,58).

– Yüzde 17’si okula gitmiyor, çalışmıyor veya staj yapmıyor.

– Yüzde 36’sı lise düzeyinde veya daha düşük düzeyde eğitim almış.

– Yüzde 50’si ebeveynleriyle yaşıyor.

– Yüzde 75’i klinik olarak şiddetli veya orta düzeyde depresyon, yüzde 45’i ise şiddetli anksiyete tanısı almış.

Öte yandan uzmanlar, söz konusu araştırmaya katılan ve kendilerini incel olarak tanımlayan bireylerin bahsi geçen psikolojik tanıları daha önceden almadığı, araştırma sırasındaki ölçümlere dayanarak anksiyete ve depresyon tahminleri yapıldığını vurguluyor. Bu da incel topluluğunun psikolojik desteğe erişiminin ve uzmanlara danışma motivasyonunun artırılması gerekliliğini gözler önüne seriyor.

‘KIRMIZI HAP’, ‘MAVİ HAP’ VE ‘SİYAH HAP’

Incel kültürü, doğası gereği, internet kültürünün bir parçası. İnternet meme’leri ve topluluğa özgü argo nitelemeler, onların iletişim kurma biçiminin ana yolu. Incel topluluğundaki en önemli sembollerden biri “kırmızı hap” veya “mavi hap” fikri. Bu metafor, Keanu Reeves’in canlandırdığı Neo karakterinin, kendisini huzurlu bir cehalet halinde tutacak mavi hap ve onu rahatsız edici ama aydınlatıcı bir gerçekliğe uyandıracak kırmızı hap arasında seçim yapmak zorunda kaldığı 1999 yapımı “The Matrix” filminden geliyor.

ABD’deki McCain Enstitüsü’nde Hedefli Şiddeti Önleme Kıdemli Direktörü Brette Steele, “Incel’ler için kırmızı hapın sunduğu gerçeklik, sevgi ve cinsel tatminin kadınların onlardan esirgediği metalar olduğu ve toplumun cinsel yönlerini erkeklerin değil, kadınların kontrol ettiğidir” diyor: “Bu varsayım altında, seks ve ilişkiler aşılması gereken belirli zorlukları olan bir oyuna dönüşüyor.”

Üstelik incel’ler bu metafora filmde olmayan üçüncü bir seçenek daha eklemiş durumda: “Black pill”, yani kara hap. Bu sembol de toplumsal hiyerarşilerin değişmez olduğunu ve bunlara dair hiçbir şey yapılamayacağını ifade ediyor. Diğer bir deyişle kırmızı hapın nihilist bir versiyonu. Bu teoriye göre, seks ve cinsel çekim oyununun doğuştan hileli olduğunu fark eden tek kişiler kendileri.

FİLMLERDEN VE İNTERNETTEN Mİ ETKİLENİYORLAR?

Incel topluluğunun en çok sahiplendiği kültürel öğelerden biri de 1999 yapımı Fight Club (Dövüş Kulübü) filmi. Topluluk bu filmi öyle sahiplendi ki yapımın yönetmeni David Fincher, kısa süre önce filmi erkekler için çekmediğini ve vermek istediği mesajın bu olmadığını söylemek zorunda kaldı.

Incel toplulukların bazı filmleri, müzikleri ve animeleri sahiplenmesi ya da bunlara ait bazı öğeleri sembol olarak kullanması genç erkeklerin televizyonda veya internette gördüklerinden etkilendiği düşüncesini akla getiriyor. Tüm incel’ler medya yoluyla radikalleşmese de internet içeriklerinden, filmlerden, oyunlardan ve animelerden belirli temaların kadın düşmanı inançları güçlendirmek ve hayal kırıklıklarını körüklemek için kullanıldığı yankı odalarının mevcut olduğu biliniyor.

CNN’e verdiği bir röportajda Steele, “Gençler, kendilerine ne olduğunu açıklayacak bir aidiyet duygusu, bir tür temel arıyorlar. Son birkaç yılda, daha fazla genç çevrimiçi topluluklara yönelmek zorunda kaldı. Yüz yüze sosyal becerilerde bir bozulma gördük” ifadelerini kullanıyor.

‘İNSANLARIN ÇOK DAHA RADİKAL ŞEYLER DÜŞÜNDÜĞÜNÜ GÖRÜRSÜNÜZ…’

Nitekim Reddit’te r/incels adlı bir alt dizin, 2017’de Reddit tarafından “şiddet içerikli” olduğu gerekçesiyle yasaklanana kadar kendini incel olarak tanımlayanlar için en görünür buluşma yerlerinden biriydi. BBC’ye konuşan ve adı açıklanmayan bir incel, “Bu topluluklar böyledir,” diyor: “Sizi içine çeker, böylece benzer sorunlar yaşayan insanların yankı odasına girersiniz. Küçük bir şey düşünürsünüz… sonra diğer insanların çok daha radikal şeyler düşündüğünü görürsünüz. Böylece küçük şeylerin kabul edilebilir olduğunu zannedersiniz.”

Kendine yardım veya pozitif düşünce gibi psikolojik telkin yöntemlerinin incel forumlarında hoş karşılanmadığı biliniyor. Örneğin; kadınlarla başarılı bir şekilde etkileşim kuranlar anında “fakecel” olarak damgalanıyor. Bu kavram, “sahte incel” anlamına geliyor.

Reddit, Facebook, 4chan ve incel’lerin yönettiği sitelerde, incel toplulukları yıllar içinde gelişti. Ancak aynı zamanda bu topluluklardaki öfkeli kişilerin görüşleriyle alay eden karşı incel grupları da mevcut.

ŞİDDET SÖYLEMLERİ 8 KAT ARTTI

2022’de incel hareketine yönelik bir akademik analiz, incel forumlarında her gün kadın düşmanlığına veya şiddet eylemlerine ilişkin 1.000’e yakın söylemin paylaşıldığını ortaya koymuştu. İngiltere’deki Exeter Üniversitesi’nde yapılan bu analiz, incel’lerin bu söylemlerinin 2016’ya kıyasla sekiz kat arttığını göstermişti. Söz konusu makalede bu durumdan büyük ölçüde algoritmalar sorumlu tutulmuştu.

Araştırmacı Lewys Brace, YouTube’un içerik önerme algoritmalarının kullanıcıları “giderek daha aşırı içeriklere, özellikle de kadın karşıtı içeriklere” yönelttiğini belirtmişti. YouTube ise öneri sisteminin zararlı bilginin yayılmasını sınırlamak ve insanları yetkili kaynaklara yönlendirmek için tasarlandığını savunuyor.

Öte yandan uzmanlar, kendini incel olarak tanımlayan erkeklerin internet topluluklarını gördüklerinde sıfırdan bir değişim geçirmediğini, zaten belirli fikirlere ikna olarak bu topluluklara geldiklerini vurguluyor. Konu üzerine araştırmalar yürüten Dalhousie Üniversitesi’nden Michael Halpin ve Finlay Maguire, konuyla ilgili The Conversation’da yazdıkları makalede şu ifadelere yer veriyor:

“Çalışmamız, incel’lerin incel topluluğu içinde kadın düşmanı olmadıklarını gösteriyor. Onlar topluluğa geldiklerinde zaten kadın düşmanı. Bulgularımız, erkeklerin Men Going Their Own Way gibi erkek hakları grupları ve Andrew Tate gibi fenomenler (influencer) etrafında oluşan topluluklarda kadın düşmanı olmaya başladığını gösteriyor. Bu topluluklar incel’ler için bir kanal görevi görüyor olabilir.”

Akademisyenler, “Çevrimiçi kadın düşmanlığını bozma çabaları, birden fazla topluluğa ve aralarındaki ağlara odaklanmalı. Çevrimiçi forumları veya tartışma panolarını basitçe kapatmak etkili olmayacaktır. Incel’ler ve diğer topluluklar yeni yerlerde ortaya çıkar ve bu gruplar sansürü inançlarının geçerliliği olarak görür” diye ekliyor.

‘MANOSFER’ NEDİR?

Gerçekten de incel’ler çoğu zaman, “manosfer” diye tanımlanan daha büyük bir ideolojiler, gruplar ve medya ağının bir parçası olarak kabul ediliyor. Uzmanlara göre bu ağa erkek hakları aktivistleri, “alfa erkek” influencerlar ve daha fazla öğe dahil edilebilir. Güvenlik ve Tehdit Araştırma ve Kanıt Merkezi, “erkek atmosfer” anlamına gelen manosfer’in zamanla kadınlara ve diğer gruplara karşı giderek daha şiddetli ve düşmanca görüşler sergilemeye başladığını belirtiyor.

Tüm incel’ler şiddet yanlısı olmasa da bu topluluğun çevrimiçi ekosistemi intihar, kişilerarası şiddet ve kadın düşmanlığıyla ilgili aşırı tutumları besleyip teşvik ediyor. 2014’te silahlı saldırının ardından intihar eden Elliot Rodger, kendini incel olarak tanımlıyordu. Altı kişinin öldüğü, 10’dan fazla kişinin yaralandığı olayla birlikte Rodger, incel toplulukları arasında bir ilham kaynağı ve popüler bir meme haline geldi.

Bunun gibi daha pek çok olay yaşandı. 2021’de Toronto’da 10 kişinin ölümüne yol açan bir minibüs saldırısının arkasındaki saldırgan, “Chad’leri ve Stacy’leri devirmek için incel isyanının başladığından” söz etmiş ve Rodger’ı “yüce kişi” diye övmüştü.

İKİ KADINI KATLEDEN SEMİH ÇELİK’İN VİDEOSU

2021’de İngiltere’nin Plymouth kentinde silahlı saldırıda beş kişiyi öldüren Jake Davidson da incel kültürüyle dayanışma içinde olduğunu ve şiddet yanlısı erkeklere hayranlık duyduğunu söyleyerek intihar etmişti. Daha sonra Davison’ın çevrimiçi platformlardaki incel gruplarında aktif bir katılımcı olduğu ortaya çıkmıştı.

Son olarak da 4 Ekim 2024’te İstanbul’da iki genç kadını vahşice öldüren ve içlerinden birinin kesik başını tarihi surlardan aşağıya atan 19 yaşındaki Semih Çelik’in geçen yıl çektiği intihar videosunda Dövüş Kulübü’nün son sahnesinde çalan “Where is my Mind” şarkısının duyulması Türkiye’de de ciddi bir incel tehlikesi olduğu düşüncesini gündeme getirdi.

NEDEN ŞİDDETE YÖNELİYORLAR?

Toplumsal hiyerarşiye dair nihilistik görüşlerine rağmen incel’lerin şiddet eylemlerine neden yöneldiği uzun süredir tartışma konusu. Rodger gibi bazı kişilerin gerçekleştirdiği saldırıların ardından topluluğun çevrimiçi ortamda olası bir incel ayaklanmasının çıkacağı veya feminizm karşıtı politikaların hayata geçeceği yönünde bazı temenniler dile getirdiği görülmüştü.

Ancak Güvenlik ve Tehdit Araştırma ve Kanıt Merkezi’ne göre topluluktaki hakim tutum, bu tür şiddet eylemlerinin toplumsal düzeni değiştiremeyeceği yönünde. Üstelik bu görüş nihilist “kara hap” tutumundan kaynaklanıyor. Bu nedenle söz konusu şiddet eylemleri topluluk tarafından bir intikam eylemi, özgürleştirici bir eylem veya bir kurtuluş biçimi olarak görülme eğiliminde. Yani uzmanlar, incel’lerin bu eylemleri genelde bir değişim sağlama yolu olarak görmediğini belirtiyor.

‘YANINDA BİRİLERİNİ DAHA GÖTÜRME DÜŞÜNCESİ’

Birçok uzmana göre, incel intiharlarında “yanında birilerini daha götürme düşüncesi” hakim olduğu için bu kişiler kendilerini öldürme girişimlerinde kitlesel saldırı eylemlerine başvuruyor. Avrupa Birliği’nin (AB) konuyla ilgili bir kitapçığında, “Incel’ler kendilerine zarar vereceklerse sıklıkla başkalarını da yanlarında götürmeleri için teşvik edilir” ifadeleri yer alıyor.

BBC’den Jonathan Griffin, incel platformları üzerine bir incelemesi sırasında gördüğü bir forum başlığında, birinin kendi hayatına son vermek istediğini yazdığını ve çeşitli yorumcuların da onu şiddete yöneltmeye çalıştığını görmüştü. Habere göre bir yorumcu, intiharı düşünen kişiye şöyle demişti: “Bencil olma. İntihar etmeden önce bir ilkokula git ve birkaç çocuğu öldür. Lütfen!?!”

NASIL SALDIRGAN HALE GELİYORLAR?

ABD’deki Rutgers-Newark Üniversitesi ve Pensilvanya Eyalet Üniversitesi’nden akademisyenlerin geçen yıl yürüttüğü bir araştırmada incel’ler arasında tehlikeli hale gelenlerin benzer bir ideolojik yolu izlediği ortaya çıkmıştı. Buna göre söz konusu yol iki aşamalı: Kırmızı hap ve kara hap.

İncel öğretisinin ilk aşaması, incellerin toplumun en güçlü üyelerinin Chad’ler olduğunu ve bu erkeklerin her zaman Stacy’ler ile eşleştiğini fark ettikleri “kırmızı hap” bölümü. İlk aşamaya göre, kadınlar erkeklerin çoğunluğu üzerinde güce sahip. Ancak itaatkar bir role mahkum edilmeli veya cezalandırılmalılar.

Birçok incel’in amacı, en azından bu aşamada, “yükselmek,” yani bir kadın partner bulmak. Ancak incel’lerin çoğu, kendilerini her zaman dezavantajlı bırakacak olan temel bir adaletsizlik olduğu görüşünü yayıyor. Bu yaklaşım da son aşama olan “kara hap”a geçişi öngörüyor. Kara hap aşaması özellikle kadınlara karşı şiddeti savunan söylemleri içeriyor.

TYLER DURDEN’IN SÖZLERİNİ ALINTILIYORLAR

Topluluğun, Dövüş Kulübü’nde en çok alıntı yaptığı sahnelerden biri ise Tyler Durden’ı canlandıran Brad Pitt’in kulüpte toplanan öfkeli, terli erkeklere hitap ettiği ve bir nevi kapitalizm eleştirisi yaptığı şu sözler: “Reklamcılık bizi araba ve kıyafet peşinde koşturuyor, nefret ettiğimiz işlerde çalışıp ihtiyacımız olmayan şeyleri satın alabiliyor olmamızı sağlıyor. Hepimiz televizyonda büyüdük ve bir gün hepimizin milyoner, film tanrısı ve rock yıldızı olacağına inandık. Ama olmayacağız. Ve bu gerçeği yavaş yavaş öğreniyoruz. Ve çok, çok sinirliyiz.”

Repliğin incel topluluğundaki popülaritesi artarken, New York Times yazarı Ross Douthat da “seksin eşit olarak yeniden dağıtılması gerektiğine” yönelik tepki çeken fikirler dile getirmişti. Douthat’ın cinselliğe daha az erişimi olanları düşük gelirli kesimlere benzettiği yazı özellikle kadın yazarlar tarafından sert eleştirilirken, incel topluluğunun kapitalizmle ilişkisine dair de bir tartışma başlatmıştı.

‘FEMİNİZM VE KAPİTALİZM ZITTIR’

The Guardian yazarı Rebecca Solnit, 2018’de kaleme aldığı bir eleştiri yazısında, “İncel dünya görüşünün temelinde yatan şey: Seks bir metadır, bu metanın birikimi bir erkeğin statüsünü yükseltir ve her erkeğin birikim yapma hakkı vardır ancak kadınlar gizemli bir şekilde buna engeldir” ifadelerini kullanmıştı.

“Geri kalanımızın çoğu, karşı anlatılara erişimimiz ve diğer insanlarla sevgi dolu temasımız sayesinde bir dereceye kadar bağışıklığa sahibiz. Ancak hepimiz herkesin bir piyasa değerine sahip olduğu fikrinden ve çoğumuzun oyuncak olarak pazarlandığı bu dünyadan etkileniyoruz” diyen yazar, sözlerini şöyle sürdürmüştü:

“Feminizm ve kapitalizm, eğer birinde kadınlar insan, diğerinde ise mal iseler, birbirine zıttır. Yarım yüzyıllık feminist reform ve devrime rağmen, seks hala sıklıkla kapitalizmin sağladığı modeller üzerinden anlaşılıyor. Seks bir işlemdir; erkeklerin statüsü, sanki poker fişleriymiş gibi, işlem biriktirerek yükseltilir.”

Incel topluluğunu anlamlandırma ve ele alma çabalarının bir diğer yönü de bu tür görüş ve eylemleri psikolojik bir bozukluk olarak mı, yoksa bir çeşit “terör faaliyeti” olarak mı değerlendirmek gerektiğine odaklanıyor. Teksas Üniversitesi’nden araştırmacı William Costello, “Incel’ler, olağanüstü yüksek seviyelerde kaygı, depresyon ve yalnızlık çekiyor. Ayrıca, bir grup olarak, özellikle ruh sağlığı uzmanlarından yardım almaya karşı çıkıyorlar” diyor.

Yorktown Aile Hizmetleri tarafından Kanada’da yürütülen ETA programı kapsamında psikolojik destek gören genç incel bireylerin genellikle aile içinde istismar, ihmal, fiziksel ve/veya duygusal travmadan etkilendikleri sonucuna varılmıştı. Bu gençlerin sosyal beceri eksikliğinden mustarip olduğu, örneğin başkalarını bunaltıp sonra reddedilme eğilimi gösterdikleri, sosyal ipuçlarını anlamada zayıf oldukları ve konuşma becerilerinin eksik olduğu tespit edilmişti.

YÜZDE 80’İ İNTİHARI DÜŞÜNÜYOR

İncel forumlarında yapılan bazı anketler bu kişilerin yüzde 80 kadarının intiharı düşündüğünü ortaya koyuyor. Bu yüzden bazı uzmanlar, incel topluluklarının “terörizmden” çok intihara eğilimli olduğu görüşünde. Öte yandan, herkes bu görüşe katılmıyor.

İngiltere’nin terörizm mevzuatının bağımsız denetçisi Jonathan Hall’a göre, bu tür davalara bakan savcılar, “eylemin tamamen kişisel veya duygusal bir nedenden ziyade ideolojik bir dava için yapıldığını tespit etmekte” zorluk yaşıyor. Ancak Hall’a göre, şiddet vakalarındaki kişisel motivasyonlar, böyle bir eylemin otomatik olarak terörizm kategorisinde değerlendirilmesini engellemiyor.

Güvenlik ve Tehdit Araştırma ve Kanıt Merkezi, soruşturmacılar arasında bu konuda bir fikir birliğinin olduğunu belirtiyor: “Fikir birliği, failin ruh sağlığı sorunları olduğu doğrulansa bile, ideolojinin hâlâ bir rol oynadığı ve bu topluluğun daha aşırı uçlarındaki kişilerce işlenen eylemlerin, grup içi/grup dışı üstünlük düşüncesi nedeniyle terör eylemi olarak değerlendirilmesi gerektiği yönünde.”

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

haber-cungus.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu